För privatpersoner

Överlåtelsebesiktning när ett hus säljs

Jan Ullberg, Byggingenjör SBR

Jag ser en glädjande utveckling i att allt fler väljer att göra en överlåtelsebesiktning i samband med att de ska köpa eller sälja ett hus. Det är inte så enkelt att förstå sig på hus och hitta fel – det krävs en bred kunskap för att förstå sammanhangen och jag hävdar att kunskapen behöver vara på ingenjörsnivå. Din besiktningsman behöver förstå hur allt hänger ihop i konstruktionen med snickeri, rörmokeri, el och plåtslageri, men dessutom kunna sin naturvetenskap med fysik, kemi och biologi – först då kan man se och förstå sammanhanget.

Den som köper ett hus har undersökningsplikt. Jordabalken lägger stort ansvar på köparen som måste kontrollera själva huset, elinstallationer och skorsten.

Den som säljer ett hus har upplysningsskyldighet och är ansvarig för dolda fel i upp till 10 år efter att huset är sålt. Sedan 2009 är säljaren också skyldig att se till att huset är energideklarerat.

Därför är det viktigt för båda parter att göra en noggrann besiktning. En besiktning kan spara pengar och ibland stoppa ett riktigt dumt husköp.

Mina överlåtelsebesiktningar utförs alltid enligt SBR:s modell.

Försäkrad överlåtelse

Jag erbjuder hussäljare ”Försäkrad överlåtelse” som omfattar energideklaration, säljbesiktning och försäkring mot dolda fel.

Ska du bygga, köpa eller sälja hus? Då kan du anlita mig som kontrollansvarig eller för att göra entreprenadbesiktning och överlåtelsebesiktning. Min breda erfarenhet och ständigt aktuella kunskap är din garanti i dessa olika uppdrag. Jag hjälper dig att fatta bättre beslut.

Jan Ullberg, byggingenjör SBR